Flexibel werken blijft voorlopig de toekomst

Termen als flexibel werken, flexwerken, het nieuwe werken, duurzaam werken en flexibele werktijden vliegen je dagelijks om je oren. Het zijn termen die gebruikt worden voor hetzelfde onderwerp, namelijk flexibel werken. We omschrijven het als ‘een nieuwe werkstijl met flexibiliteit in tijd, plaats en duur van werken’. Dat betekent dat een organisatie een nieuwe manier van werken, bijvoorbeeld medewerkers laten thuiswerken, toepast op alle vlakken in haar eigen organisatie. Inmiddels is het een populair item in het bedrijfsleven. Hoog tijd dus om hier een artikel aan te wijden.

VOORDELEN VAN FLEXIBEL WERKEN

Flexibel werken wordt door veel organisaties en tegenwoordig zelfs gemeentes, toegejuicht. Dit komt doordat er veel voordelen aan deze manier van werken zitten. Nog niet overtuigd? Ik heb de belangrijkste voordelen voor u op een rijtje gezet:
– Minder kantoorruimte: wanneer een organisatie het nieuwe werken heeft omarmd, zijn er minder werkplekken nodig. De medewerkers werken vaak thuis en daardoor heeft u minder werkplekken in gebruik.
– Hogere productiviteit: Onderzoek laat zien dat 73% van Nederlandse bedrijven aangeeft dat de productiviteit van de medewerkers is toegenomen.
– Betere balans tussen werk en privé: werk en privé kan beter gecombineerd worden door flexibel werken. Een medewerker kan bijvoorbeeld gemakkelijk een uurtje sporten overdag wanneer het rustig is in de sportschool. In de avond kan de medewerker dan een uur langer doorwerken. Dit is ook fijn voor ouders. Zij kunnen dan gemakkelijk hun kind van school halen.
– Secundaire arbeidsvoorwaarden: de nieuwe generatie stelt het flexibel werken zeer op prijs. Jonge werknemers vinden een werkgever vaak aantrekkelijk wanneer de nieuwe manier van werken tot de mogelijkheid behoort.

BEPERKINGEN

Uiteraard heeft het nieuwe werken niet alleen maar voordelen. Een beperking hiervan kan zijn dat medewerkers minder feeling krijgen met collega’s en het bedrijf. Doordat een medewerker vanuit huis werkt, komt hij of zij minder in contact met collega’s. Dit kan je natuurlijk gemakkelijk voorkomen door de medewerkers toch een aantal dagen per week verplicht op kantoor te laten werken. Daarnaast kan men er met de juist ICT voorzieningen ook voor zorgen dat de medewerkers gemakkelijk in contact kunnen komen met elkaar. Een andere beperking is dat niet iedereen geschikt is voor flexibel werk. De een houdt van de rust thuis en is daardoor productiever, maar de ander kan juist genieten van het sociale contact op de werkvloer… Niet iedereen is hetzelfde en daar moet u als bedrijf rekening mee houden.

WETGEVING RECHT OP FLEXIBEL WERKEN

Een ander aspect van het nieuwe werken is het wetsvoorstel Flexibel werken. Op 1 juli 2015 is deze wet officieel in werking gesteld. Deze wet zorgt ervoor dat medewerkers het recht hebben om thuis te werken of op gunstige tijden te werken. Wanneer mag u deze verzoeken weigeren? Hieronder worden vier verzoeken tot flexibel werken nader uitgelegd:
1)Een verzoek van een medewerker die minder uren wil werken mag u als werkgever afwijzen als dit tot ernstige problemen leidt, bijvoorbeeld:
– Voor de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld als het lastig is om iemand te vinden die de vrijgekomen uren kan overnemen.
– Voor de veiligheid.
– Voor roostertechnische aard.
2)Een verzoek van een medewerker die meer uren wil werken mag u afwijzen als dit tot ernstige problemen leidt, bijvoorbeeld:
– Van financiële of organisatorische aard.
– Wegens het niet voorhanden zijn van voldoende werk.
– Omdat de personeelsbegroting of vastgestelde formatieruimte niet toereikend is.
3)Een verzoek van een medewerker die zijn werktijden wil wijzigen mag u afwijzen als dit tot ernstige problemen leidt, bijvoorbeeld:
– Op het gebied van de veiligheid.
– Van roostertechnische aard.
– Van financiële or organisatorische aard.
4)Het verzoek om thuis of op een andere plaats te werken is anders van aard. U heeft geen zwaarwegend bedrijfsbelang nodig om het af te wijzen. Wel moet u dit verzoek serieus nemen en overleggen met uw medewerker. Het is belangrijk dat u uiterlijk een maand vóór de ingangsdatum van het verzoek aan de medewerker laat weten of u akkoord gaat of niet. Als u dit niet doet, zal het verzoek automatisch ingaan.

GENERATIE C EIST FLEXIBEL WERKEN

Als werkgever moet u eraan geloven. Onze nieuwe generatie is opgegroeid in vrijheid met daarbij de nieuwe manier van communiceren, bijvoorbeeld via smartphone of laptop. Deze generatie, ook wel generatie C genoemd, eist dat u als werkgever inspeelt op het flexibel werken. Bent u als werkgever al om en bereid om het flexibel werken toe te gaan passen? Het is een proces dat all the way moet worden begeleid. Daarnaast moet het nieuwe werken projectmatig worden toegepast.

HULP NODIG BIJ HET TOEPASSEN VAN FLEXIBEL WERKEN?

Het gebruik van maken van menselijk potentieel is van groot belang voor het behalen van uw ondernemersdoelen. Wij helpen u graag met het toepassen van flexibel werken binnen uw organisatie. Wilt u meer informatie? Neem gerust contact op met Mens+ om te zien hoe wij u kunnen helpen.